Пресцентър

Новини

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата проведе заседание

26.04.2023

На проведеното днес, заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Огнян Асенов, бе представен Анализ на състоянието на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за първото тримесечие на 2023г. В заседанието участваха заместник областния управител Шишман Чаушев, ангажираните регионални институции и общини, както и представителите на Държавната агенция по безопасност на движението по пътищата, които се включиха чрез видео-конферентна връзка.

Членовете на ОКБДП докладваха информация за дейността  на представляваната от тях институция, касаеща безопасността на движението по пътищата за първото тримесечие на годината.

Статистиката за  първите три месеца на 2023г., в сравнение със същия период на 2022г., отчита намаляване на ПТП, стана ясно от представената информация от сектор „Пътна полиция“ – Видин. По данни на контролната пътна служба за отчетния период на територията на област Видин  са възникнали 13 ПТП, с две загинали и две тежко ранени лица. За сравнение със същия период на предходната 2022г., е налице намаляване на ПТП с пострадали с 1, намаление на тежко ранени с 4, но увеличаване на загиналите лица с 2. Анализът на тенденциите е за спад във възникналите тежки ПТП, като не може да бъде установена причинно-следствена връзка между възникналите пътни произшествия. От сектор „Пътна полиция“ - Видин информираха, че ежеседмично се провеждат специализирани операции с насоченост контрол на скоростните режими, като една от основните причини за възникналите ПТП.

Анализът на постигнатите резултати през отчетния период сочи увеличение на броя на произшествията, в които са участвали екипи от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- Видин. От представените данни стана ясно, че видинските огнеборци са обслужвали 24 броя произшествия, възникнали на територията на областта, които са с 14 повече в сравнение с първото тримесечие на 2022г.

От Областно пътно управление – Видин изпълняват дейности по отношение обезопасяване на участъци с концентрация на ПТП, като за целта е изготвена извънредна заявка за доставка и монтаж на ограничителни системи, за обезопасяване на участъци с концентрация на ПТП, намиращи се на републикански пътища I-1/Е79 и път II-11 на стойност 169 479,95лв. с ДДС. За отчетния период средствата, които са вложени за предприетите мерки за БДП, са изразходвани за: поддържане и ремонт на пътни настилки- 34 730.92 лв. с ДДС; за премахване на растителност, оформяне корони на дървета и др.- 89 439.31 лв. с ДДС; за зимно поддържане – 1446274.82 лв. с ДДС; за аварийни дейности – 41 726.52 лв. с ДДС, докладваха от Областно пътно управление – Видин.

За първото тримесечие на 2023г., до една минута е била необходима на спешните екипи да реагират и обслужат 25 бр. ПТП, с 32- ма пострадали и 1 загинал, информираха от ЦСМП – Видин.

Дейностите по БДП извършвани от общинските администрации през първото тримесечие са основно за текущ ремонт на улици в населените места; освежаване на пешеходни пътеки; осигуряване на безопасност на пътното движение в началото на учебната година; текущо се освежава маркировката и се поставят нови пътни знаци.

От РУО-Видин изпълняват дейности по мерки за подобряване обучението на деца и ученици за БДП: изготвени графици за организиране безопасното извозване на пътуващите ученици извън града с училищни автобуси; планиран е мониторинг върху учебния процес по БДП в училищата; въведено е ежедневно провеждане на „5-минутка“ в последния час, в който учители напомнят на учениците спазването на правилата за безопасно поведение на улицата.

В точка разни от дневния ред на заседанието, членовете на Комисията обсъдиха докладвани установени проблеми на прилежащата инфраструктура в района на училища, детски градини и ЦПЛР, на територията на областта. След приключване на разискванията по предоставената от РУО-Видин информация, г-н Асенов направи обобщение, че по-голямата част от поставените проблеми могат да се решат бързо и при добра координация между компетентните институции. Областният управител изрази убеденост, че всяка община ще положи необходимите усилия и средства за подобряване на безопасността на движението около учебните заведения, защото това касае запазването на живота и здравето на децата.Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин