Пресцентър

Новини

Видин отбеляза големия Християнски празник Богоявление

07.01.2019

Областният управител връчи парични награди на двама от участниците в надпреварата за богоявленския кръст на Йордановден

Областният управител Албена Георгиева, заедно със заместник областните управители Лъчезар Попиванов и Анжело Методиев се включиха в празничните прояви, с които бе почетен големия Християнски празник Богоявление (Йордановден).
Празникът за видинчани започна в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”, където бе отслужена тържествена света литургия от Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил. Официални гости на събитието бяха още кметът на община Видин Огнян Ценков, заместник- кметът Венци Пасков, председателят на Общинския съвет Генади Велков, народният представител Росен Живков. Всички официални лица, граждани и гости, се включиха в литийното шествие, което се отправи към крепостта „Баба Вида“. Там се събраха стотици жители и гости на Видин, дошли да наблюдават тържествената церемония по освещаването и ритуалното хвърляне на богоявленския кръст във водите на река Дунав.
В надпреварата за кръста се включиха 11 човека. Пръв до светия християнски символ във водите на река Дунав стигна Богдан Георгиев на 26 г., който участва за 5-та поредна година в надпреварата, но за първи път е победител. Той получи парична награда от кмета на община Видин Огнян Ценков.
Областният управител Албена Георгиева поздрави всички присъстващи и връчи парични награди на най-младия и на най-възрастния участник в надпреварата - Цветан Иванов на 18г. и Адриан Петков на 52г., от гр.Видин.Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин