Пресцентър

Новини

В Областна администрация Видин бяха обсъдени възможности за облекчаване на тежкотоварния трафик в посока изход към Румъния

30.11.2022

По инициатива на Областния управител Огнян Асенов, днес в Областна администрация Видин, се проведе работна среща, на която се обсъдиха възможностите за облекчаване на тежкотоварния трафик в община Видин, в посока изход към Румъния.

На срещата присъстваха заместник областният управител Шишман Чаушев, кметът на община Видин, ръководителите на ОД на МВР, ОПУ – Видин, Областен отдел на „Автомобилна администрация“ - Видин, ГПУ – Видин и изпълнителният директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД.

В хода на разговорите стана ясно, че към настоящия момент на територията на община Видин, са налични седем паркинга за изчакване преди преминаване през Дунав мост. Общият капацитет на паркингите е почти 1100 тежкотоварни автомобила.

Изпълнителният директор на „Дунав мост Видин – Калафат“ АД инж. Людмил Димитров информира присъстващите, че благодарение на съвместната работа на институциите на ГКПП Дунав мост Видин – Калафат се работи на пълен капацитет - едно пропускателно платно е за лекотоварни автомобили, а останалите пет платна работят с тежкотоварните автомобили. Заплащането на таксата за моста се извършва своевременно, за по-малко от една минута. Димитров отчете положителния резултат от предходните срещи между компетентните институции и отбеляза, че ако допреди месец на пункта са обработвани средно по 900 тежкотоварни автомобила в денонощието, то в момента се обработват между 1100 – 1200 тежкотоварни автомобила, което е и максималния капацитет на граничния пункт в сегашния му вид. Людмил Димитров информира присъстващите, че след проведена среща в Румъния от румънска страна е поставен въпроса да се проучи възможността за разширяване на граничния пункт (проучването ще бъде направено от румънска страна).

По време на срещата Иван Иванов, началник на областен отдел „Автомобилна администрация“ - Видин представи идеен проект на система за електронно управление на трафика, която би могла да доведе до облекчаване на тежкотоварния трафик на територията на община Видин в посока изход към Румъния. Проектът предвижда преминаване на всички тежкотоварни автомобили през един или повече буферни паркинги, преди преминаването на Дунав мост. Идеята е електронна система, още преди влизане в град Видин, да насочва автомобилите към буферен паркинг със свободни места за изчакване. При вход в паркинга превозното средство се регистрира и получава номер за последващо напускане на паркинга, като се взимат под внимание вида на товара му, оставащото време на водача на превозното средство до следващата му задължителна почивка и пр.Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин