Пресцентър

Новини

Съставните сили на Единната спасителна система във Видин демонстрираха организация за реагиране при пътнотранспортно произшествие

10.11.2022

Днес се проведе Съвместно областно учение на съставните части на Единната спасителна система при пътнотранспортни произшествия на тема “Осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали и загинали“.

Според Плана на учението, утвърден от областния управител Огнян Асенов, постъпва сигнал за възникнало ПТП – верижна катастрофа между три леки автомобила, единият от които е електрически, на гл.път Е-79 в района на ЮПЗ на град Видин. В следствие на инцидента има 1 загинал, 4-ма ранени и 1 затиснат човек. Произшествието е предизвикало задръстване на платното за движение на гл.път Е-79. Действията на спасителните екипи при управление и справяне с последствията в зоната на  ПТП с пострадали, се извърши на 4 етапа: (С.П.А.С.И.): Съобщаване за настъпило ПТП; Повикване и адресиране на спасителни екипи; Спасяване на пострадалите; Извършване на дейности по нормализиране на движението. Основната цел на проведените мероприятия за спасяване и ликвидиране на последствията от възникналото ПТП, е осигуряване на ефективно и адекватно реагиране на компетентните органи при получаване на сигнал за пътнотранспортно произшествие с пострадали и загинали, и осигуряване на максимално възможна защита на живота и здравето на пострадалите и екипите, участващи в специализираната операция.

На практическото проиграване на действията на компетентните органи при получаване на  сигнал за ПТП присъства заместник областния управител Шишман Чаушев. В учението участваха силите и средствата на Единната спасителна система – РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, сектор „Пътна полиция“ и дежурна оперативна група към ОД МВР-Видин, Център за спешна медицинска помощ-Видин, Български червен кръст, както и представители на Областен отдел „Автомобилна администрация“-Видин, Областно пътно управление, община Видин и СБА-Видин.
Пълномащабното учение е част от Годишната план-програма за безопасност на движението по пътищата на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата – област Видин.Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин