Пресцентър

Новини

Продължава изплащането на обезщетенията на стопаните, предприели мерки за почистване и дезинфекция при извършено доброволно клане на прасета

10.09.2019

Това стана ясно на провелото се днес заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания във връзка със заболяването Африканска чума по свинете. „Извършено е плащането във всички общини, с изключение на община Видин, където право на обезщетение имат 622 стопани. Очаква се до края на следващата седмица всички 1085 стопани на доброволно закланите прасета, да получат средства за почистване и дезинфекция на дворовете си“, информира Данков, директор на ОДБХ-Видин.
На провелото се заседание на Областната епизоотична комисия  бе обсъдена епизоотичната обстановка в областта по отношение заболяването Африканска чума по свинете. „На територията на област Видин няма регистриран нов случай на заболяването АЧС по свинете. Отрицателни са пробите от двете индустриални свинеферми“, отбеляза областният управител Албена Георгиева.
В заключение д-р Данков информира, че продължават проверките по сигнали за укрити прасета в населените места от 20-км зона.

 Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин