Пресцентър

Новини

Подобряване облика на общините от Видинска област за привличане на инвестиции разгледа Областният съвет за развитие

07.02.2024

Заседанието на ОСР се проведе в Конферентния център на Областна администрация Видин и бе председателствано от заместник областния управител Ани Арутюнян. В присъствието на кметове на общини, председатели на Общински съвети, както и на директори на дирекции „Бюро по труда“ Видин, Белоградчик и Кула, бяха представени възможностите за развитие на туристическата, културна, образователна и спортна инфраструктура. Г-жа Арутюнян отбеляза предимствата на стратегическото разположение на Видинския регион и изрази оптимизъм, че са на лице предпоставки за отключването на възможности, които да способстват икономическия подем.

На заседанието стана ясно, че към момента тече процедура за изграждане на 21 вятърни турбини в община Бойница, като намеренията на инвеститора са да построи електрическа станция с мощност 150 мегаватчаса енергиен капацитет. Заявени частни инвестиционни намерения има още в община Белоградчик, където се акцентира върху перспективите в туризма. В община Кула са заявени частни инвестиционни намерения за изграждане на два ветрогенераторни паркове (землищата на гр. Кула и с. Големаново), а така също и за построяването на производствен цех за пелети – био базирано производство. Община Ружинци е предоставила 540 дка общинска земя на фирма, която ще изгради фотоволтаични системи, в общината се доставят и машини за малък цех, който ще изработва гумени настилки.

Заседанието на Областния съвет за развитие продължи с приемане на Правилник за организацията и дейността на Комисията по заетостта към Областния съвет за развитие на Видинска област.

Директорът на дирекция „Бюро по труда“ - Видин Иван Иванов представи информация за Регионалната програма за заетост през 2024 година, като заяви, че към месец декември на миналата година нивото на безработицата във Видинска област е над 15 %.Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин