Пресцентър

Новини

Отменя се провеждането на панаири и събори в област Видин

30.07.2020

Това стана ясно на провелата се днес съвместна пресконференция на областния управител Момчил Станков, заместник-кмета на Община Видин Борислава Борисова, председателя на Общинския съвет Генади Велков и директора на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински. Решението бе взето на заседание на Областния временен кризисен щаб, след многократни срещи и дебати по темата с членовете на щаба.
Като причини за отмяната на панаири и събори в област Видин,  директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински изтъкна усложнената обстановка в цялата страна по отношение разпространението на  COVID-19, рискът при струпване на много хора от цялата страна на едно място да има много заразени с коронавирус инфекция и удълженият до 31 август срок на извънредната епидемична обстановка.
Заместник-кметът на Видин Борислава Борисова представи кратка предистория на Видинския панаир, като отбеляза, че той е със 122-годишна история. „За нас са най-важни здравето и живота на хората. Не искаме да бъдем причина за създаването на предпоставки за разпространението на COVID-19. Общинското ръководство разбира сериозността на проблема и нито за миг не се поколебахме да приемем и изпълним решението на Областния щаб“, заяви Борисова. Тя изрази надежда следващата година „да имаме шанса и възможността да продължим Видинския традиционен панаир“.
„Допреди 10 дни моето мнение беше, че трябва да проведем панаира, с оглед на това, че е един от най-старите, че ще донесе приходи на много видински фирми, както и на Общината“, каза председателят на Общински съвет Видин Генади Велков. „След проведеното заседание на Областния временен кризисен щаб се убедих, че можем да отложим панаира, защото здравето на хората е най-важно“, допълни Генади Велков. „Беше трудно решение, но мисля, че е правилно“, заяви в заключение той.
            Областният управител Момчил Станков обясни, че забраната касае провеждането на всички масови мероприятия, които са свързани със струпване на много хора и не може да се направи организация за дистанция и дезинфекция. „Не можем да си позволим Видин отново да се превърне в огнище на заразата“, категоричен бе областният управител.

 Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин