Пресцентър

Новини

Областният управител Огнян Асенов: Апелирам жителите на Област Видин да се преброят по електронен път

07.09.2021

Днес, 7 септември, започна 18-ото поред преброяване на населението и жилищния фонд в Република България. Преброяване 2021 се провежда на два етапа, като стартира с преброяване на населението чрез попълване на електронна преброителна карта.   Областният управител Огнян Асенов апелира жителите на Област Видин да преброят себе си и семейството си, като попълнят онлайн преброителна карта, която е достъпна на адрес: https://census2021.bg/ до 24.00 ч. на 17 септември. Попълването на картата е бързо и лесно, като за целта са необходими само компютър, таблет или мобилен телефон, български документ за самоличност, ЕГН и валиден електронен адрес.
От 18 септември до 3 октомври ще се проведе вторият етап, в който преброители ще посещават жилищата и домакинствата от 8.00 до 20.00 часа, всеки ден, включително събота и неделя.

Преброяването на населението и жилищния фонд е част от дейността на Националната статистическа система и Европейската статистическа система, осигурява надеждна и изчерпателна информация за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд на страната към определен момент, но резултатите от него се използват през целия период до следващото преброяване.

Преброяването е източник на информация по определени социални, демографски и икономически признаци на ниско териториално ниво, както и за различни подгрупи от населението. То е единственият изчерпателен източник на данни за домакинствата и семействата в страната.

Получените от преброяването данни ще бъдат основа за вземане на информирани управленски решения, разработване на стратегии и конкретни национални и регионални секторни политики от централните и местните органи на управление в страната.Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин