Пресцентър

Новини

Областният управител бе гост на турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“ в община Чупрене

17.06.2024

Организатори на ХVIII издание на традиционната изява, която събра на една сцена кукери, групи за обичаи, танцови и певчески състави за автентичен и обработен фолклор, са община Чупрене и НЧ „Христо Ботев – 1897“. „Вярвам, че всяка година това китно място се превръща в център на самобитното българско творчество. И притегателна сила както за посетители от съседни общини и области, така и за чуждестранни гости. Пъстри са турлашкият фолклор, бит и традиции, без аналог. Смея да твърдя, че и традиционните турлашки ястия и обредни хлябове са едни от най-вкусните в страната. За това съм на мнение, че празникът зарежда с положителни емоции всеки от Вас“, каза в приветствието си към жителите и гостите на община Чупрене областният управител на област Видин г-жа Ани Арутюнян.

Посетителите имаха възможността да дегустират домашно приготвени от български и сръбски готвачи традиционни турлашки ястия, месо и хлябове, да си закупят екологично чисти продукти на производители на селскостопанска продукция, както и да наблюдават в етнографска изложба обичаи от миналото като влачене на вълна, предене, тъкане, работа с грънчарско колело и др.

В Турлашкия фолклорен събор „Када кум прасе и ти вречу“ – 14.06.2024-16.06.2024 г. участваха общо 1500 самодейци от 80 състави, а за доброто настроение на всички присъстващи допринесоха изпълнения на гост – изпълнители.Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин