Пресцентър

Новини

Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания проведе заседание

14.01.2020

Днес, под председателството на областния управител на Видин Албена Георгиева, се проведе заседание на Областната комисия за контрол на епидемиите, епизоотиите и зоонозните заболявания. На заседанието бе обсъдена актуалната епизоотична обстановка в страната и в областта, както и предстоящите дейности във връзка с недопускане разпространението на болестта Африканска чума по свинете (АЧС) на територията на област Видин.
Регистрираната през 2019г. заразна болест по свине продължава да подържа високи темпове на разпространение и през 2020г., стана ясно от данните за епизоотичната обстановка в страната, представени от директора на Областна дирекция по безопасност на храните – Видин д-р Данков. „Инфекцията по свинете, продължава да се проявява, както при домашните така и при дивите свине. От началото на годината в България са регистрирани 5 огнища, в които са засегнати над 39 000 свине на територията на областите Шумен, Варна, Габрово и Сливен. Интензитетът на заразата продължава да се подържа във високи нива, особено за областите от северна България, поради близостта с Румъния“, каза д-р Данков. По отношение разпространението на заразата в нашата област, ветеринарният специалист информира, че от началото на месец декември до сега са констатирани три случая на АЧС при диви свине. Директорът на ОБДХ-Видин допълни, че няма нов случай на АЧС при домашно отглеждани свине. „Отрицателни са и контролирано взиманите проби от свинекомплекса в гр. Дунавци“, каза д-р Данков.
„С цел разпределение на дейностите за борба с болестта между всички ангажирани държавни, местни и неправителствени структури, Министерството на земеделието, храните и горите изготвя План за контрол, управление при кризи и предотвратяване разпространението на АЧС в Република България през 2020 г. Предстои планът да бъде разгледан на заседание на Централния епизоотичен съвет и одобрен от Министерски съвет“, отбеляза в заключение областният управител Албена Георгиева.

 

 

 Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин