Пресцентър

Новини

Областната епизоотична комисия проведе заседание

08.10.2019

Днес се проведе редовното заседание на Областната епизоотична комисия, водено от областният управител Албена Георгиева. „Няма подадени сигнали за съмнения за наличие на заболяването Африканска чума по свинете на територията на област Видин. Отрицателни са резултатите и от контролирано взетите проби от свинефермата в гр. Дунавци“, информира д-р Адриян Данков, директор на ОДБХ-Видин. Той допълни, че няма намерени и мъртви диви свине, след откриването на груповия лов на 5 октомври. „Продължават проверките в населените места за повторна репопулация. До момента са проверени 368 обекта от 26 населени места, попадащи в 20 км. санитарна зона“, докладва д-р Валери Велков от Областната ветеринарна служба.
На заседанието стана ясно, че е отменена въведената забрана за достъп до горски територии, във връзка с констатирания през месец август случай на заболяването АЧС при дива свиня в землището на с. Бела, общ. Димово. Уточнено бе, че в определената инфектирана зона около огнището могат да бъдат извършвани горски, селскостопански дейности, туризъм и събиране на гъби, билки и др. дейности, при спазване на съответните минимални мерки за биосигурност. Разрешен е и ловът на дива свиня и на дивеч, различен от дивата свиня, в ловностопанските райони в зоната около огнището на АЧС при дива свиня, при спазване на указаните мерки за биосигурсност. Продължава да е ограничен достъпа до 12 октомври в инфектираната зона около огнището на заболяването в землището на с.Коста Перчево, община Кула.
Продължава изпълнението на всички дейности за недопускане разпространение на заболяването Африканска чума по свинете в област Видин.Назад към Новини

2018 Всички права запазени © Област Видин